
Intalnire cu Senatorul Tom Cotton (R - AK)
4 Octombrie, 2021
Tom Cotton este un senator din statul american Arkansas. Comitetele în care acesta activează sunt în domeniul judiciar, printre ele numerându-se Subcomisia pentru Justiție Penală și Antiterorism, Comisia de Intelligence și Comitetul pentru Servicii Armate, unde acesta activează în poziția de membru de înalt rang al Subcomitetului de Putere Aeriană.
Tom face parte dintr-o familie de cowboy cu o tradiție de peste o sută de ani, crescând alături de părinți la ferma din Yell County. Acesta a absolvit liceul Dardanelle, Harvard și Harvard Law School. După un stagiu la Curtea de Apel a Statelor Unite și după o perioadă de practică în drept privat, Tom a parasit domeniul judiciar după atacurile din 11 septembrie. Tom Cotton a servit activ aproape cinci ani în cadrul Armatei SUA, pe post de ofițer de infanterie. Mai mult, acesta a participat la operațiunile de luptă din Irak în cadrul 101st Airbourne și în Afghanistan, în cadrul unei echipe provinciale de reconstrucție. Între cele două tururi de luptă, Tom a servit în cadrul Old Guard la Cimitirul Național Arlington. Decorațiile militare ale lui Tom Cotton includ Medalia Steaua de Bronz, Insigna de Infanterie de Luptă și decorația Ranger Tab.
Relevanța acestuia în raport cu obiectivele RABC poate să nu fie evidentă la prima vedere, dar privind cu atenție la realizările și rolurile în cadrul Senatului, îl identificăm pe senatorul Cotton ca fiind un potențial vârf de lance pentru cauza noastră. Tom este un om care poate ajuta România, o țară NATO, să culeagă beneficiile acestei relații pe termen lung, bazate pe loialitate și parteneriat lucrativ cu Statele Unite. O analiză corectă a rolului României în cadrul Uniunii Europene și parteneriatul acestuia cu Statele Unite ne aduce în vedere o situație ingrijorătoare și greu de înțeles pentru noi. De exemplu, ce au în comun țări precum Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Croația și Polonia, în afară de faptul că toate au făcut parte din Blocul Sovietic? Faptul că toate sunt membre ale programului Visa Waiver, mai puțin România și Bulgaria. Dintr-un motiv bizar, Congresul și Departamentul de stat al Statelor Unite țin în stand-by un candidat cu performanțe extrem de bune din punct de vedere al implicării acestuia în teatrele de operațiune din Irak și Afghanistan. România și-a deschis larg porțile pentru bazele NATO, dar nu a reușit încă să îndeplinească criteriile necesare pentru ca ai ei cetățeni să poată călători în Statele Unite fără viză. Un asemenea tratamen arbitrar, aproape imposibil de explicat umilește România și o compară cu o republică bananieră. Adresez o întrebare către toți membrii ai Congresului American și ai Senatului, având în vedere faptul că rata de refuz al vizei fluctuează în jur de 10%, o cifră identică cu cea a vecinilor noștri europeni, inclusiv Polonia, de ce România este încă ținută pe linia de margine? Așadar, activitatea de lobbying pentru această cauză importantă (pe lângă altele), suținută de personalități puternice precum Rep. Mike Turner, Eric Swalwell, Dan Lipinski sau Senatorii Marco Rubio, Todd Young, Tom Cotton și Bob Mendez, va avea un impact semnificativ cât mai curând. Dar nu fără implicarea voastră!