Limba Romana RABC
 

DR. CONSTANTIN DEGERATU GEN. (RETIRED) ROMANIA

DR. CONSTANTIN DEGERATU GEN. (R) ROMANIA

Profesorul Constantin Degeratu este un general pensionar de patru stele, care și-a încheiat mandatul în funcția de consilier principal pentru securitate și apărare al președintelui României în decembrie 2009. Înainte, el a ocupat funcția de șef al Statului Major al Apărării Generale a Armatei României (1997- 2000), și secretar general al Ministerului Apărării.

În perioada 2001-2004 a lucrat ca profesor de studii central-europene la Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall din Garmisch-Partenkirchen, Germania.

De asemenea, a ținut prelegeri ca invitat la Institutul Harriman pentru Război și Pace de la Universitatea Columbia (2009), Universitatea New York (2014) și Universitatea Georgetown (2014). De asemenea, a avut o carieră remarcabilă în mediul academic ca profesor de științe politice și director al programelor de masterat în domeniul studiilor de securitate și apărare la Universitatea Dimitrie Cantemir din București, România (2008-2014).

În prezent, își continuă mandatul de profesor invitat la Universitatea din București și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Cariera sa scolastică include, de asemenea, o mare varietate de angajamente didactice, în special la Colegiul Național de Apărare / NDU București, Academia Națională de Informații, București și IDR / Institutul Diplomatic Român, precum și participarea activă la conferințe, seminarii internaționale și dezbateri la masa rotundă.

Absolvent al prestigiosului Colegiu Regal de Studii de Apărare din Londra (1995), generalul Degeratu s-a bucurat de o impresionantă carieră militară care, în afară de cea mai înaltă funcție, de șef al Statului Major al Apărării Generale al României (1997-2000), include alte câteva funcții superioare, cum ar fi: secretar general al Ministerului Apărării Naționale (2000-2001), șef adjunct al Direcției Operațiuni Militare (J3) / Statul Major al Apărării (1996) și șef al filialei operațiunilor militare la sediul 4 al armatei, în Cluj-Napoca, România (1990-1994).

Domeniul său de expertiză, interes profesional și cercetare cuprinde evaluarea securității, formularea strategiei de securitate națională, planificarea apărării, strategia militară și operațiunile militare, conducerea strategică, operațională și tactică, democratizarea forțelor armate, securitatea globală, internațională și europeană (Centrală, de Est și Europa de Sud-Est; Caucazul de Sud, Marea Neagră, Regiunea Mediterană și Orientul Mijlociu); apărare, reformă și transformare militară, menținerea păcii, operațiune de sprijinire a păcii și reconstrucție post-conflictuală. De asemenea, a fost consultant pentru Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie (2004-2006). Studiile sale profesionale includ cercetări ample privind gestionarea crizelor și a conflictelor, relațiile civil-militare, securitatea națională, contra-terorismul, protecția infrastructurii critice, cooperarea regională și controlul armelor, studii rusești, dreptul internațional umanitar și legea conflictelor armate și economice, energie și securitatea afacerilor.

Gen. Degeratu a publicat o serie de cărți, studii și articole despre studii de securitate și apărare, război și pace, strategie militară, securitate națională a României, extinderea NATO și NATO-PfP.

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS