Limba Romana RABC
 
Scrisoare Deschisa catre Membrii Congresului Statelor Unite si ai Senatului Statelor Unite în ajunul Invaziei Ucrainei

Scrisoare Deschisa catre Membrii Congresului Statelor Unite si ai Senatului Statelor Unite în ajunul Invaziei Ucrainei

February 14, 2022

Onorabili membri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului Statelor Unite – Încă o dată – mulțumim tuturor celor cu care ne-am consfătuit săptămâna trecută pentru efortul făcut în a facilita aceste întâlniri de lucru într-o perioada dramatică pentru Europa, pentru pacea și securitatea globală. Considerăm că grupul nostru a avut o ocazie excepțională și istorică pentru a face un schimb constructiv de idei pentru a căuta modalități noi și mai viabile de a gestiona si cultiva mai mult si mai bine relația strategică româno-americană și, nu in ultimul rând, pentru a contribui cu idei noi în scopul atenuării crizei actuale din Ucraina.

Conform discuțiilor avute, vă prezentăm un scenariu de evaluare a ceea ce trebuie făcut pentru a preveni invadarea Ucrainei de către trupele rusești și, ulterior, pentru a asigura o poziție defensiva critică și un paravan NATO la Marea Neagră pentru a preveni o iminentă calamitate geopolitică având ca epicentru zona Europei Centrale de Răsărit și implicit România.

Calculul și scenariul nostru se bazează pe date reale, pe opinii ale experților cu privire la cultura stalinista de la Moscova și comportamentul militar rus, precum și pe analiza personalității și comportamentului președintelui Putin. Dovezile sunt indubitabile și convingătoare, toate generând aceeași concluzie.

Poziționarea actuală a trupelor și a manevrele forțelor militare ruse în Belarus și în jurul graniței de est ale Ucrainei și un eșec total al negocierilor dintre echipa lui Putin și omologii americani, germani și francezi - garantează un conflict violent cu repercusiuni grave si de lunga durata. Ucraina a suferit enorm si destul in ultimul secol de pe urma Sovieticilor si a Rușilor, iar astăzi se confruntă cu anihilarea sa ca stat independent si suveran. Europa acestor zile va fi martora in curând al unor acte de genocid și a unei crize de refugiați care va eclipsa cu mult pe cea generată de conflictele din Balcani din anii 90. Milioane de europeni vor fi afectați ca urmare a acestei invazii nesăbuite si maligne.

Scrisoare Deschisa catre Membrii Congresului Statelor Unite si ai Senatului Statelor Unite în ajunul Invaziei Ucrainei

Context și Realități

Este foarte probabil ca, în momentul în care veți citi această prezentare, invazia rusă a Ucrainei sa fie în plină desfășurare – cu atacuri aeriene (bombardamente) și rachete venind din interiorul Belarusului și al pozițiilor rusești comasate în apropierea granițelor de nord și de est ale Ucrainei. În ciuda unei situații devastatoare și de neimaginat în anul 2022 (care ne-ar duce cu pași rapizi înapoi la epoca celui de-al Doilea Război Mondial), există încă modalități de a descuraja și de a obstrucționa o Rusie beligerantă și agresivă.

Putin este si va rămâne un asasin, un kaghebist cu scrupule și caracter de gangster. Bolșevicul de la Kremlin înțelege doar forța brută si respectă numai adversarii și concurenții egali sau superiori. El este și rămâne reticent în a ataca direct NATO și Statele Unite și nu se va război niciodată direct si deschis cu America. Rupând treptat largi teritorii din Ucraina, după ce a anexat Crimeea, regimul său despotic si criminal va deschide larg Regiunea Caucaz pentru o acțiune mai largă, folosind așa-numita Republică Moldovenească Pridnestrovienă (Transnistria) ca braț combatant.

Republica Moldovenească Pridnestroviană este o enclavă militară strategică (recunoscută doar de Moscova) care găzduiește deja mii de trupe rusești, tancuri, avioane de luptă și un imens arsenal de muniții. Odată ce Ucraina va fi sub controlul ferm al Rusiei, „căderea” Republicii Moldova (un teritoriu istoric românesc de 3 milioane de locuitori) va fi iminentă (câteva luni), probabil fără a se trage niciun foc. Mai mult, rușii vor prelua complet regiunea Ucraina-Budjak de la Marea Neagră, controlând astfel navigația fluvială între două corpuri de apă de importanță critică, fluviul Dunărea la sud și fluviul Nistru la nord. O astfel de acțiune va împiedica navigația și comerțul liber al României de la Dunăre la Marea Neagră pe cel mai mare si mai important braț navigabil - Chilia.

La acest scenariu mai apare încă o variabila, Insula Șerpilor din Marea Neagră, teritoriu care astăzi aparține Ucrainei. Situată la doar 43 de kilometri de Delta Dunării și de Litoralul Românesc, controlul asupra acesteia devine critic și vital atât pentru Ucraina cât și pentru România. O fostă insuliță românească (care a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică în 1949), Insula Șerpilor a făcut parte dintr-o dispută dintre România și Ucraina în perioada 2004–2009, în timpul căreia România a contestat definiția tehnică a insulei și, în consecință, efectele sale asupra delimitării zonelor economice exclusive. Insula Șerpilor este de fapt o anomalie de atol, o stânca de dimensiunea a 20% din Parcul Central din New York. Limitele teritoriale ale platformei continentale din jurul Insulei Șerpilor au fost delimitate de Curtea Internațională de Justiție în 2009, oferind României aproape 80% din zona economică exclusivă în litigiu, unde unele companii americane au fost deja implicate în foraje de gaze offshore.

Atolul acesta este astăzi populat. În februarie 2007 a fost înființată pe aceasta localitatea rurală denumită Bile, cu scopul de a consolida statutul insulei ca locuita si locuibila.

Limitele teritoriale ale platformei continentale din jurul Insulei Șerpilor delimitate de Curtea Internațională de Justiție în 2009, in favoarea României sunt relevante astăzi pentru ca atât România, cât și Ucraina pot transforma o insula liliput intr-un real bastion de forță americană cu extindere vastă către estul Mării Negre. O brigadă americană ca mijloc militar de descurajare adecvat (lansatoare de rachete/ Baterie Patriot, radare/ o nava de suport tip fregata), care va bloca avansul naval rusesc către o parte critică a Mării Negre – Dunăre și triunghiul vital România/Ucraina și Moldova. O forța miliara americană specializată de marines, alături de o garnizoana ucraineană locală, vor putea bloca orice posibilă preluare/ invazie rusă prin forță a acestei insule.

Există informații credibile despre un proces de finalizare a pregătirii unei operațiuni rusești de tip blitzkrieg (asalt naval și aerian) care vizează preluarea controlului asupra Insulei Șerpilor și, concomitent, asupra zonei estuarului râului Nipru/ Dnieper (un punct critic care leagă sudul Ucrainei cu regiunea Budjak), pentru a crea un coridor pentru Transnistria până la Marea Neagră, încercuind aproape în totalitate Ucraina.

Scrisoare Deschisa catre Membrii Congresului Statelor Unite si ai Senatului Statelor Unite în ajunul Invaziei Ucrainei

Ce este de făcut?

Îmbunătățirea apărării aeriene și de coastă în Europa de Sud-Est. Redistribuire rapidă a trei escadrile aeriene din Europa pe poziții avansate, astfel:
- o escadrilă F-16 de la Ramstain la Baza Aeriană CAMPIA TURZII;
- o escadrilă F-16 de la Aviano la Baza Aeriană OTP sau FETESTI;
- o escadrilă F-15 din Marea Britanie la Baza Aeriană BACAU.

Redistribuirea rapidă a trei baterii MD PATRIOT din Germania, Olanda și Spania (sau, chiar, de pe teritoriul SUA dacă este nevoie), pentru a construi rapid o adevărată apărare antiaeriană și antirachetă balistică în zonele: baza MIHAIL KOGĂLNICEANU; CERNAVODĂ-FETESTI; OTOPENI.

Desfășurarea rapidă a unei unități de luptă THAAD (creată corespunzător) pentru a asigura o protecție strânsă a șantierului DEVESELU.

Transferarea către o poziție navală de înaintare a două capacități TOMAHAWK, fie prin echiparea rapidă a două nave de război locale cu blocuri MK-41 (și muniția/rachete TOMAHAWK adecvate) dislocate în Golful CONSTANȚA și Golful MANGALIA (navele ar putea fi Fregata MĂRĂȘEȘTI și altul selectat din arsenalul existent).

Alternativ, această măsură s-ar putea concretiza prin transferul din SUA a unor capacități existente (care urmează a fi dezafectate în viitorul apropiat), constând în două nave echipate pentru acest gen de misiuni, sub pavilion românesc. Marina americană ar putea, desigur, să-și mențină controlul operațional până la momentul în care prețul acestor nave va fi plătit integral.

Acest exercițiu îndrăzneț, complex și rapid va fi perfect în conformitate cu prevederile dreptului internațional (Carta ONU, art. 51 privind autoapărarea individuală și colectivă), și nu va încălca Tratatul INF (chiar dacă nu mai funcționează). Mișcarea nu va creea un dezechilibru de forțe în zona Mării Negre, deoarece Rusia și-a construit un arsenal impresionant în Crimeea după ce a anexat-o ilegal în 2014. Exercițiul ar putea fi de asemenea convingător, ținând cont atât de proporționalitatea, cât și de faptul că unele redistribuiri vor rămâne în vigoare numai în perioada tensiunilor induse de anexarea Crimeei.

Onorați Senatori si Congresmeni,
Suntem pe deplin conștienți că această scrisoare ar putea fi clasificată drept un oftat neputincios si irelevant menit să genereze nimic mai mult decât idei greșite, patimi inutile și confuzie. Sau ar putea totuși fi relevant, dar nu suficient de bun pentru a fi împărtășit între colegii din Comisia de Securitate si Apărare și oficialii de la Pentagon. Dar în cazul în care toate aceste teorii, supoziții și scenarii ar putea fi sau deveni plauzibile și în același timp preveni extinderea unui război devastator, ați putea măcar să duceți acest mesaj la următorul nivel de decizie?

Așteptăm cu mare interes răspunsul dumneavoastră și vă dorim tuturor spor si succes deplin în toate eforturile nobile și importante în care sunteți angajați.

Dumnezeu sa binecuvânteze America!

Dumnezeu sa binecuvânteze Romania!

Cu respect și gratitudine,
Ștefan Minovici
Președinte

Scrisoare Deschisa catre Membrii Congresului Statelor Unite si ai Senatului Statelor Unite în ajunul Invaziei Ucrainei

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS