Limba Romana RABC
 
România pierde oferta pentru aderarea la Consiliul de Securitate al ONU

România pierde oferta pentru aderarea la Consiliul de Securitate al ONU

Iunie 7, 2019

Vineri, 7 iunie, după ani de pregătire, muncă asiduă și dăruire, România și-a pierdut oportunitatea de a deveni nou membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru mandatul 2020 - 2021. Poziția a fost ocardată Estoniei, o țară de 1,4 milioane de cetățeni, cu o mare reputație de a fi un concurent dur și motivat.

Pe fondul unor tulburări semnificative în București, stârnite de grave erori de judecată și politici făcute de guvernul premierului Viorica Dancila, România a pierdut sprijinul a numeroșilor aliați cheie, atât în Africa, cât și în Orientul Mijlociu. Țările arabe și africane, care de zeci de ani au considerat România ca un broker onest și un partener de lungă durată, care datează din epoca dictatorului Ceaușescu, nu-și mai extind de această dată susținerea.

Rezultatul primei runde a referendumului s-a încheiat cu 111 de voturi pentru Estonia și 78 pentru România, în timp ce 129 de voturi au fost necesare pentru a asigura victoria. În a doua rundă, România a adunat doar 58 de voturi, în timp ce Estonia a obținut 132. Această pierdere generațională a proporțiilor istorice este un apel real de trezire pentru factorii de politică externă din România, care au ratat o oportunitate uriașă de a promova rolul și reputația țării pe scena mondială.

Consiliul de administrație al Consiliului de afaceri româno-american îl felicită pe Ion Jinga, Reprezentantul României la Națiunile Unite, precum și întreaga sa echipă pentru munca și devotamentul extraordinar! În ciuda rezultatului nefericit, rămânem recunoscători pentru tenacitatea, angajamentul și eforturile sale neobosite.

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS