Limba Romana RABC
 
RABC se alătură Three Seas Initiative în Calitate de Consultant

RABC se alătură Three Seas Initiative în Calitate de Consultant

Ianuarie 4, 2022

Proiectul Three Seas este o inițiativă care reunește douăsprezece state membre ale UE conectate triunghiular de la Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Partenerii impresionanți sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Ca niciodată înainte, ei vor să mute acțiunea și să progreseze la un nivel mai înalt și de neegalat.

Un potențial cu adevărat neexploatat de beneficii economice inimaginabile După suprafață, țările celor trei mări reprezintă aproape o treime din Uniunea Europeană și găzduiesc peste 111 milioane de oameni. Cu toate acestea, cifrele care datează din 2018 arată că PIB-ul lor de bază pe cap de locuitor este doar de 78% din media UE. În același timp, creșterea economică medie în cele douăsprezece țări în perioada 2015-2019 a fost de 3,5% remarcabilă față de 2,1% în restul Uniunii Europene. Cifrele FMI arată că țările din Trei Mări au înregistrat o creștere economică medie de 2,9% în 2020, față de 1,6% pentru Uniunea Europeană în ansamblu.

Inițiativa care a dus la Nașterea Proiectului Celor Trei Mări Atenția a fost atrasă asupra disparității de dezvoltare a Europei în 2014 de un think tank american, Atlantic Council, într-un raport intitulat „Completing Europe”. Acest lucru i-a inspirat pe șefii de stat a două țări de atunci – președintele Kolinda Grabar-Kitarović a Croației și președintele Andrzej Duda al Poloniei – să lanseze o inițiativă, care a continuat să atragă din ce în ce mai multe personalități de rang înalt și jucători de top din lumea afacerilor și politică. În fiecare an, povestea celor trei mări câștigă un nou capitol care privește spre viitor.

Până în prezent, sumiturile Inițiativei Three Seas au avut loc de patru ori la nivel prezidențial. Ceea ce a început ca o platformă de schimb de gânduri între președinții țărilor implicate s-a extins pentru a include un forum anual de afaceri și lansarea unui fond de investiții care funcționează pe bază comercială. Politicienii de la nivelurile executive ale puterii din douăsprezece țări sunt, de asemenea, din ce în ce mai implicați în inițiativă, iar atât Germania, cât și Statele Unite au devenit parteneri.

De la început, The Three Seas Initiative a fost conceput pentru a complementa mai degrabă decât pentru a concura cu Uniunea Europeană. Acest lucru se reflectă în implicarea strânsă a Comisiei Europene în inițiativă și participarea acesteia la toate cele mai recente summit-uri.

Conducerea RABC este încântată să înceapă Anul Nou 2022 implicându-se și devenind parte din această platformă extraordinară și oportunitate unică.

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS