
RABC onorează veteranii americani și români
în cadrul unei gale emoționante, la București
Ianuarie 21, 2020
Marți, 21 ianuarie, în sala de marmură a Cercului Militar, mai mult de 220 de oameni s-au adunat pentru a-i sărbători și onora pe cei care și-au sacrificat viața pentru libertatea, pacea și securitatea țărilor noastre. Gala Veteranilor a fost un efort comun al The Wounded Warriors Project, al Asociației CAMARAZII și al Consiliului de Afaceri Româno-American.
Gala a fost susținută cu entuziasm și de președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciuca, ambasadorul României la Washington DC, George Cristian Maior și de șeful Statului Major al Apărării, locotenent general Daniel Petrescu.
Trei militari români au primit Premiul Excepțional pentru Vitejie 2019 pentru serviciile lor deosebite pentru țările noastre în Irak și Afganistan: Plt. Adj. (RTR) Florinel Enache, Plt. Maj. Ionuț-Claudiu Butoi și Plt. Adj. (Rtr) Daniel Porumb.
Premiul Suprem de Sacrificiu a fost acordat post-mortem lui Sublocotenet (PM) Dragos Alexandrescu, din Divizia Mountain Rangers, care a murit în 2008, când transportatorul său de personal blindat a lovit un IED în Qalat-Kabul. Dragos este rememorat de soția sa Petrina-Bianca Alexandrescu și de cei doi fii ai săi, Ionuț și Cornel.
Aceleași distincții au fost acordate de partea americană către trei veterani ai acelorași războaie, toți membri ai prestigiosului proiect Warried Warrior din Statele Unite. Premiul Suprem de Sacrificiu a fost acordat lui Jose Ramos, un veteran al Marinei care și-a pierdut brațul stâng și a suferit răni severe la picioare și la plămâni în timpul unui atac de rachetă în Afganistan.
Dan Nevins, care a servit ca parașutist în Garda Națională și a fost dislocat în Irak, în 2004, a fost victimă a unui IED detonat sub vehiculul său din Balad. Drept urmare, Dan și-a pierdut ambele picioare, urmând ca, mai apoi, să primească cel mai înalt premiu militar din SUA, Purple Heart.
Michael Carrasquillo este un fost soldat in US Marine, care a sărit dintr-un elicopter de luptă în Afganistan, pentru a-și ajuta colegul de unitate să capteze un oficial Al Qaeda. El a fost împușcat, fiind lovit în mod repetat de cinci gloanțe. Michael a fost internat în spital timp de doi ani, învățând cum să meargă și să-și folosească din nou mâinile.
În cele din urmă, Premiul pentru o Carieră Militară Distinsă a fost acordat doctorului gen. Constantin Degeratu. Profesorul Constantin Degeratu este un general cu patru stele, pensionar, care și-a încheiat mandatul în funcția de Consilier Principal pentru Securitate și Apărare al Președintelui României în decembrie 2009. Înainte, a ocupat funcția de șef al Statului Major al Apărării Generale a Armatei României (1997-2000 ), și de Secretar General al Ministerului Apărării. În perioada 2001-2004 a lucrat ca profesor de studii central-europene la Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall din Garmisch-Partenkirchen, Germania. De asemenea, a ținut prelegeri ca invitat la Institutul Harriman pentru Război și Pace de la Columbia University (2009), New York University (2014) și Georgetown University (2014). De asemenea, a avut o carieră remarcabilă în mediul academic ca profesor de științe politice și director al programelor de masterat în domeniul studiilor de securitate și apărare la Universitatea Dimitrie Cantemir din București, România (2008-2014).
În prezent, își continuă mandatul de profesor invitat la Universitatea din București și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România. Cariera sa scolastică include, de asemenea, o mare varietate de angajamente didactice, în special la Colegiul Național de Apărare / NDU București, Academia Națională de Informații, București și IDR / Institutul Diplomatic Român, precum și participarea activă la conferințe, seminarii internaționale și dezbateri la masa rotundă.
Absolvent al prestigiosului Colegiu Regal de Studii de Apărare din Londra (1995), generalul Degeratu s-a bucurat de o impresionantă carieră militară care, în afară de cea mai înaltă funcție, de șef al Statului Major al Apărării Generale al României (1997-2000), include alte câteva funcții superioare, cum ar fi: secretar general al Ministerului Apărării Naționale (2000-2001), șef adjunct al Direcției Operațiuni Militare (J3) / Statul Major al Apărării (1996) și șef al filialei operațiunilor militare la sediul 4 al armatei, în Cluj-Napoca, România (1990-1994).
Domeniul său de expertiză, interes profesional și cercetare cuprinde evaluarea securității, formularea strategiei de securitate națională, planificarea apărării, strategia militară și operațiunile militare, conducerea strategică, operațională și tactică, democratizarea forțelor armate, securitatea globală, internațională și europeană (Centrală, de Est și Europa de Sud-Est; Caucazul de Sud, Marea Neagră, Regiunea Mediterană și Orientul Mijlociu); apărare, reformă și transformare militară, menținerea păcii, operațiune de sprijinire a păcii și reconstrucție post-conflictuală. De asemenea, a fost consultant pentru Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie (2004-2006). Studiile sale profesionale includ cercetări ample privind gestionarea crizelor și a conflictelor, relațiile civil-militare, securitatea națională, contra-terorismul, protecția infrastructurii critice, cooperarea regională și controlul armelor, studii rusești, dreptul internațional umanitar și legea conflictelor armate și economice, energie și securitatea afacerilor.
Gen. Degeratu a publicat o serie de cărți, studii și articole despre studii de securitate și apărare, război și pace, strategie militară, securitate națională a României, extinderea NATO și NATO-PfP.