Limba Romana RABC
 
The Security Development Nexus and its Policy Impact; A United Nations Perspective, New York

Nexusul dezvoltării securității și impactul politicilor sale.

Martie 12, 2016

Sâmbăta trecută, 12 martie, Misiunea Permanentă a României în cadrul Organizației Națiunilor Unite a găzduit prima ediție a Conferinței internaționale de securitate românească (RISC), care s-a concentrat pe tema „Nexusul de dezvoltare a securității și impactul politic al acesteia: o perspectivă a Națiunilor Unite“.

Organizat de Misiunea Permanentă a României în cadrul Organizației Națiunilor Unite la New York, Capitolul local din New York al Societății Române a Tinerilor Profesioniști (GRASP), în colaborare cu filiala americană a Ligii Studenților din străinătate (LSRS) și cu sprijinul Consiliului Afacerilor Române Americane - RISC a fost, după toate conturile, un succes.

La eveniment au participat oficiali de rang înalt al ONU, ambasadori și diplomați, funcționari publici internaționali, reprezentanți ai Guvernului României și ai Ministerului de Externe al României. Profesioniști tineri români și străini, precum și studenți ai universităților din liga de iederă din Columbia și Harvard au făcut parte integrantă din eveniment.

Reprezentantul permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, a făcut referire la implicațiile nexusului de dezvoltare a securității asupra multilateralismului. El a subliniat că ONU trebuie perceput ca o parte a soluțiilor la problemele globale și că eficacitatea răspunsului Organizației este „direct proporțională cu voința politică a statelor sale membre”.

Jean-Paul Laborde, secretarul general adjunct și directorul executiv al Direcției executive a Comitetului Antiterorism al ONU (CTED), a oferit o relatare a statului de drept ca fundament al tuturor elementelor din cadrul societății și cheia aranjamentului hands-on pentru consolidarea securității și dezvoltării. Vorbitori și colaboratori au fost ambasadorul Vlad Lupan, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Simona Marinescu, directorul Grupului de Impact Dezvoltare în cadrul Biroului PNUD pentru Sprijin pentru Politici și Program, Radu Tătucu, expert al Băncii Mondiale și cofondator al GRASP Global, și Philip Spoerri, șeful delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) la ONU.

Panoul final, axat pe rolul României în cadrul securității regionale și globale, o prezentare prezidată de Călin Stoica, consilier de securitate națională a premierului român, care a discutat despre Strategia de securitate națională a României și rolul țării ca furnizor de securitate regională. Provocările de securitate și tipurile de răspuns colectiv. Alte contribuții au inclus Doina Doroftei, șefa unității de asistență pentru dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Ștefan Minovici, președinte al Consiliului de afaceri româno-american (RABC) și col. Florin Roman, consilier militar în cadrul Misiunii Permanente a României la ONU. S-au concentrat pe contribuția României la promovarea obiectivelor ONU de asistență pentru dezvoltare, la gestionarea fenomenului de exod și la participarea României la operațiuni de menținere a păcii.

La finalul conferinței, ambasadorul Ion Jinga a primit titlul de președinte de onoare al Capitolului din New York al Societății Române a Profesioniștilor Tineri (GRASP), în recunoașterea deschiderii sale deosebite și a sprijinului inițiativelor tinerilor profesioniști români din străinătate și pentru contribuția sa la crearea și dezvoltarea GRASP New York LC.

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS