Limba Romana RABC
 
Statul trebuie să se asigure că reţelele 5G <br>nu pot fi folosite împotriva sa ori ale aliaţilor săi.

"Statul trebuie să se asigure că reţelele 5G
nu pot fi folosite împotriva sa ori ale aliaţilor săi"

MARIAN MURGULET

Un pas important pentru organizarea licitaţiei 5G de acordare de spectru o reprezintă transpunerea memorandumului pe 5G semnat între guvernul României şi guvernul Statelor Unite ale Americii, iar statul român trebuie să se asigure că reţelele 5G nu pot fi folosite niciodată împotriva statului român sau ale aliaţilor săi în cadrul războiului hibrid, a precizat Marian Murguleţ, secretar de stat şi chief information officer guvernamental la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Acesta a afirmat: "În primul rând aş vrea să vă spun că un pas important pentru organizarea licitaţiei 5G de acordare de spectru, mai exact, în condiţii de transparenţă şi predictibilitate, o reprezintă necesitatea transpunerii momerandumului semnat între guvernele SUA şi guvernul României anul trecut cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, respectiv transpunerea acestui memorandum în legislaţia naţională.

Având în vedere relevanţa strategică a 5G, este oportun ca evaluarea riscurilor şi oportunităţilor în acest dosar să răspundă inclusiv necesităţilor de securitate naţională.

Am mai spus-o şi o repet: România va opera cu criteriile de securitate pentru viitoare infrastructură stabilite, agreate la nivel european, ştim despre Eu Tool Box, dar şi cu cele (criteriile - n.r.) incluse în memorandumul de înţelegere cu SUA pentru dezvoltarea de noi tehnologii, care, ştim cu toţii, este o extensie firească a parteneriatului strategic în domeniul militar. Noi trebuie să ne asigurăm că tehnologiile, inclusiv cele 5G, nu pot fi folosite niciodată împotriva intereselor statului român sau ale aliaţilor săi în cadrul războiului hibrid. De aceea este foarte necesar să ne asigurăm că aceste tehnologii sunt în controlul nostru şi pentru asta este nevoie de un set de măsuri concrete, nefiind suficientă doar declaraţia unui producător, oricare ar fi acesta, sau promisiunea că echipamentele sunt sigure. (...) Orice tehnologie s-a dovedit că are şi vulnerabilităţi care pot fi exploatate. Caz în care, evident, noi trebuie să verificăm şi să fie aprobate de un organism al statului român. Bineînţeles că din punct de vedere economic ne-am dori să fim în avangarda implementării noilor tehnologii, dar industria de IoT, internet of things, care se bazează pe tehnologia 5G, ştim cu toţii că nu este încă matură şi prezintă probleme de securitate cibernetică. Am văzut chiar ieri un comunicat de la Bitdefender unde se prezintă o vulnerabilitate a unei încuietori de tip smart prin care atacatorii pot accesa datele de la Wifi-ul din locuinţa respectivă şi pot controla toate dispozitivele conectate la reţeaua Wifi respectivă. Deci nu sunt nişte riscuri Imaginate, ci riscuri la tot pasul pe care le ştim cu toţii".

Murguleţ a mai spus că poate înţelege foarte bine interesele comerciale atât ale operatorilor, cât şi ale furnizorilor de tehnologie de a avea licitaţia 5G organizată cât mai curând, însă statul are datoria să analizeze riscurile de securitate.

"Din actuala postură de reprezentant al statului vă spun că statul român are datoria să analizeze impactul întârzierii implementării 5G raportat în primul rând la riscurile de securitate cibernetică. Nu ne putem gândi la câştigul economic, pur şi simplu, ca un scop în sine, fără să ţinem cont de contextul mai larg. Fară îndoială că ne dorim finalizarea acestei licitaţii cât mai curând, în cele mai bune condiţii financiare dar şi tehnologice. Vin din nou şi dau un exemplu. Hai să ne amintim de tristele atentate 9/11 din Statele Unite şi să facem un exerciţiu de imaginaţie: să ne gândim ce ar însemna un atentat al viitorului când nişte terorişti din viitor vor prelua neautorizat controlul asupra unor UAV-uri comerciale care vor opera autonom pe această autostradă 5G. Asta ca să mă fac foarte bine înţeles de ce este foarte important să cântărim avantajul economic versus riscuri", a precizat Murguleţ.

În legătură cu riscurile evidenţiate de Murguleţ, Nicolae Oacă, doctor şi consultant în telecomunicaţii, a intervenit şi a precizat că "toate aceste riscuri sunt proprii tehnologiei şi nu sunt specifice unui anumit furnizor". Specialistul a preconizat de altfel că licitaţia 5G nu se va ţine anul acesta şi că legea propusă de Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor va bulversa piaţa comunicaţiilor.

"Atunci legea trebuia făcută altfel, nu prin impunerea unor criterii care să ducă la excluderea a priori a unor furnizori (Huawei - n.r.). Legea ar trebui să fie făcută creându-se un context naţional pentru problema securităţii de mare importanţă a reţelelor 5G: o agenţie naţională şi măsuri de securitate, după modelul Comisiei Europene", a spus Oacă, afirmând de altfel că scopul legii este excluderea furnizorilor de echipamente 5G din China.

In răspuns, Murguleţ a afirmat că el nu a făcut o referire la un anumit furnizor: "Toţi furnizorii trebuie trataţi cu acelaşi set de măsuri. Cred că acest proiect legislativ îşi propune un set de criterii unitar, nu cred că este adresat unui furnizor sau altuia".

Oacă a mai răspuns şi el afirmând că "vulnerabilitatea nu trebuie adresată punând furnizorul să declare pe proprie răspundere că face şi că drege".

Murguleţ a afirmat ulterior: "Noi, statul român, avem obligaţia să ne asigurăm că nicio tehnologie, şi nu mă refer la furnizor, nicio tehnologie nu va permite şi nu vom lăsa un anumit furnizor, oricare ar fi el, - încă odată nu ne referim la Huawei, la Nokia sau la nimeni anume -, nu ne vom pune cu totul în coşul lui astfel încât să ne poată dea shutdown la o reţea la un moment dat când ne va considera stat inamic".

În condiţiile în care perioada de dezbatere publică pe proiectul de lege respectiv se încheie săptămâna viitoare, Murguleţ a afirmat că "este important să avem opiniile tuturor pe masă şi să avem o analiză în cunoştinţă de cauză" în ceea ce priveşte prevederile actului legislativ. El a fost contrat de Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), care i-a atras atenţia că perioada de dezbatere publică este foarte scurtă, de doar 8 zile lucrătoare, spre deosebire de 30 de zile lucrătoare cum cere în mod normal legea. Acelaşi lucru a fost evidenţiat şi de Liviu Popescu, directorul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR).

Totodată, în ceea ce priveşte preţul la consumator după implementarea reţelelor 5G, Murguleţ a spus că acesta este "reglat de piaţă şi nu de autorităţi", iar "margine mică de profit, din experienţa din sectorul privat, înseamnă investiţii reduse".

Totodată, Murguleţ a mai spus: "Dar pentru că tema dezbaterii se numeşte foarte atractiv «Ce probleme prezintă tehnologia 5G şi ce probleme rezolvă», aş vrea să spun că sunt un fan, un împătimit al tehnologiei, în general, şi aş vrea să prezint pentru publicul larg câteva probleme pe care le rezolvă. 5G reprezintă noua generaţie de telefonie mobilă care vine ca o dezvoltare firească după tehnologia 2G, când aveam doar voce mobilă, 3G, voce plus date, 4G când aveam şi viteze ridicate. Într-o primă fază 5G vine cu viteze semnificativ mărite de conectare dar şi cu posibilităţi de conectare a echipamentelor şi obiectelor prezente în viaţa noastră de zi cu zi. Vedem în jurul nostru tot mai multe dispozitive smart, de la telefoane mobile până la trotineta copilului. 5G se referă în principiu la îmbunătăţirea semnificativă a internetului mobil, la internet fix de mare viteză, la comunicaţii pe scară largă între maşini, la comunicaţii pentru servicii critice şi capacităţi tehnice diferenţiatoare. Impactul pe care noile tehnologii, pe care noile tipuri de tehnologii îl va avea asupra vieţii noastre de zi cu zi este unul uriaş pe care astăzi îl putem doar anticipa".

PATRONS

CORPORATE   PARTNERS

OFFICIAL   PARTNERS

PARTNERS